Ako vyrobiť esenciálny olej – vybavenie, tipy a rady z praxe

ako vyrobiť esenciálny olej

Popularita esenciálnych olejov v posledných rokoch dramaticky narástla. Stali sa bežnou súčasťou mnohých domácností a obvykle si ich kupujeme v malých fľaštičkách s kvapátkom. No vedeli ste, že výroba esenciálneho oleja je možná aj doma? Ako vyrobiť esenciálny olej, čo je destilátor bylín a čo všetko to obnáša?  

Čo sú silice (esenciálne oleje)

Esenciálne oleje, nazývané tiež éterické oleje, prípadne silice, sú koncentrované aromatické (voňavé) kvapaliny, ktoré sa získavajú z aromatických rastlín. 

Rastliny vytvárajú silice v rámci tzv. sekundárneho metabolizmu a v prírode zohrávajú dôležitú úlohu, napríklad pri obrane rastlín pred infekciami baktériami, hubami aj pred požieraním bylinožravcami. 

Zložky silíc fungujú tiež ako signálne molekuly, vďaka ktorým rastliny komunikujú navzájom a najmä s užitočným hmyzom (lákajú opeľovače). Napríklad niektoré kvety sa otvárajú v noci, pričom uvoľňujú vonné látky, aby ich našli nočné motýle.

Účinky esenciálnych olejov

Silice majú široké využitie v rôznych oblastiach, jednak na podporu ľudského zdravia, predovšetkým v rámci aromaterapie. Svoje miesto si však našli aj v kozmetických a farmaceutických prípravkoch, v potravinárstve a atraktívne sa javí aj ich využitie v poľnohospodárstve pre ich insekticídne a herbicídne účinky. 

Každý esenciálny olej má svoje unikátne vlastnosti a benefity, čo priamo súvisí s jeho chemickým zložením. Zaujímavosťou je, že chemický profil esenciálnych olejov ovplyvňujú mnohé faktory, ako je napríklad počasie, podnebie či geografická poloha, kde rastlina rastie. Viac sa tejto téme venujem v článku Esenciálne oleje sú ako víno

Premenlivosť zloženia olejov v závislosti od počasia a vývojového štádia je dôležitá aj v prípade, ak plánujete rastliny destilovať na esenciálny olej a hydrolát. Nie je totiž jedno, kedy rastlinu na destiláciu zozbierate (viac o tom nižšie v samostatnej kapitole).

Výroba esenciálnych olejov – základné informácie

Väčšina esenciálnych olejov sa získava procesom destilácie. Je to principiálne rovnaká metóda akou sa vyrábajú alkoholické nápoje – destiláty. 

Niektoré éterické oleje sa extrahujú lisovaním za studena. To sa však týka len olejov z citrusov. Citrusy majú silice uskladnené v mikroskopických dutinkách v kôre plodov. Určite poznáte typickú citrusovú vôňu, ktorá sa uvoľňuje, keď lúpete pomaranč alebo citrón. To je výsledok poškodenia dutiniek a následného uvoľňovania silíc do ovzdušia.

Mimochodom, levanduľový esenciálny olej sa určite lisovaním nevyrába! To je ďalší nezmysel, ktorý svetom internetu a sociálnych sietí koluje. 

Neorientujete sa v téme esenciálnych olejov? Všetky kľúčové informácie o esenciálnych olejoch a ich používaní na terapeutické účely nájdete v Online kurze aromaterapie MINI a zásady bezpečného používania esenciálnych olejov v ebooku SPRIEVODCA BEZPEČNÝM POUŽÍVANÍM ESENCIÁLNYCH OLEJOV.

Dá sa esenciálny olej vyrobiť doma?

V skratke – dá. No poďme si to rozobrať detailnejšie. Hlavnou metódou výroby esenciálnych olejov je destilácia. To sa nedá nijako obísť. Ak si chcete esenciálny olej vyrobiť, musíte destilovať. 

Znie to ako niečo, čo bežný smrteľník nedokáže uskutočniť? Dovoľte mi vyviesť vás z omylu.

Výrobu esenciálneho oleja zvládne v podstate každý. Samozrejme, človek k tomu potrebuje isté vybavenie, znalosti a chuť učiť sa. Ale tak to funguje v každej oblasti života.  

Destilácia rastlín na esenciálne oleje a hydroláty je zábavná a obohacujúca aktivita. Prosto skvelý relax a únik od každodenných povinností.

Navyše, destiláciou si vyrábame vlastné prírodné produkty – esenciálne oleje a hydroláty, ktoré majú priam nekonečné možnosti využitia v domácnosti a na podporu zdravia. Viac informácií o využití hydrolátov nájdete v knihe Lydie Bosson – Hydrolaterapie.

Hydrolaterapie (Lydia Bosson)

Jedna z mála publikácií na trhu o hydrolátoch a ich využití na terapeutické účely. Zahŕňa základné informácie o hydrolátoch, profily takmer 50 hydrolátov, liečebné postupy a receptúry. 313 strán.

Čo k výrobe esenciálneho oleja doma potrebujeme? 

V prvom priblížení a pre jednoduchosť najmä nasledovné:

  1. rastlinný materiál
  2. destilačné zariadenie
  3. čas

Rastlinný materiál

Vstupnou surovinou pri výrobe esenciálneho oleja sú rastliny. Môžu to byť čerstvé alebo sušené kvety, listy, kôra alebo iné časti rastlín (napríklad živica). 

výroba esenciálneho oleja - destilácia levandule
výroba esenciálneho oleja - destilácia levandule

Ak je vašim cieľom získať esenciálny olej a nielen hydrolát, tak musíte mať k dispozícii aromatické rastliny, teda rastliny, ktoré produkujú silice

Spoznáte ich jednoducho – sú aromatické. Inak povedané, voňajú (minimálne niektoré ich časti). Ideálnou bylinkou pre začiatočníka na výrobu esenciálneho oleja je levanduľa. Krásne vonia, je ľahko dostupná a poskytuje veľké výťažky esenciálneho oleja. 

Čo je veľké množstvo oleja? Závisí od druhu levandule. Bežne dostupné sú u nás levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia) a levanduľa prostredná (Lavandula x intermedia), známa pod označením lavandin. Pre predstavu tu sú čísla:

  • destiláciou 1 kg kvetov levandule lekárskej získate v priemere 10 g levanduľového esenciálneho oleja (niečo cez 10 ml);
  • destiláciou 1 kg kvetov lavandinu (levandule prostrednej) môžete získať 25 až 50 g levanduľového esenciálneho oleja (30-50 ml);

Čísla teda hovoria jasne :-). Ak začínate a chcete reálne získať esenciálny olej, destilujte levanduľu prostrednú – lavandin. Lavandiny patria medzi najvoňavejšie levandule a spoznáte ich podľa vzrastu – sú vysoké a majú veľmi dlhé kvetné stonky, ktoré sa navyše rozkonárujú.

Neviete, aký je medzi spomínanými levanduľami rozdiel? V tom prípade si určite prečítajte článok Používate levanduľový olej? Toto by ste o ňom rozhodne mali vedieť! Inak, vedeli ste, že veľké nákupné centrá úplne bežne predávajú lavandin pod chybným označením levanduľa lekárska? Nenechajte sa uviesť do omylu!

Kniha o levanduliach - Príručka pre milovníkov levandule

Príručka pre milovníkov levandule

Odborníčka na levanduľu Sarah Baderová predstavuje čitateľom sto nádherných odrôd levandúľ, vhodných na pestovanie, spracovanie a varenie. 192 strán, vrátane plnofarebných fotografií. Must-have pre každého, kto miluje levandule.

Destilátor bylín (+ tip, kde ho kúpiť)

Výroba esenciálneho oleja vyžaduje zariadenie, ktoré sa laicky nazýva destilátor bylín, destilačná kolóna, niekedy destilátor esenciálnych olejov. 

Správnejšie a všeobecnejšie označenie zariadenia na získavanie silíc z rastlín je však destilačná aparatúra, alebo, ešte presnejšie, destilačná aparatúra na výrobu esenciálnych olejov

Tento názov lepšie zohľadňuje fakt, že sa jedná o zložitejšie zariadenie z niekoľkých častí, pracujúce na princípe destilácie. Zároveň je to dobre známy termín z chémie, kde sa tieto zariadenia využívajú. Tak načo vymýšľať iné?

Prečo odporúčam používať spojenie destilačná aparatúra namiesto destilátora bylín? Pretože destilovať možno čokoľvek, nielen byliny. Napríklad listy stromov, ihličie, korene, kôru či živicu. Zároveň sa vyhneme slovnej pasci, či je to destilátor bylín (pretože destilujeme byliny) alebo destilátor esenciálnych olejov (pretože výsledkom procesu je esenciálny olej). V článku však budem naďalej používať viaceré názvy, keďže ľudia často hľadajú destilátor bylín :-).

destilačná aparatúra - destilátor bylín

Destilátor bylín / destilačná aparatúra je obvykle kovové zariadenie, najčastejšie z medi alebo z nerezovej ocele, pozostávajúce z varnej nádoby, potrubia na vedenie pary a chladiča.

Môže byť aj z laboratórneho skla – takúto zostavu zoženiete u špecializovaných predajcov, ktorí dodávajú vybavenie do laboratórií. 

Sklo ako materiál má mnohé výhody. Výborne sa udržiava, čistí a počas destilácie človek vidí úplne presne, čo sa vnútri deje.

Pre bežného nadšenca byliniek však sklenenú zostavu neodporúčam. Budete sa síce cítiť ako alchymista, ale je potrebné pamätať na to, že sklo má aj svoje nevýhody.

Predovšetkým je to veľmi krehký materiál a ľahko sa rozbije, pričom cena laboratórneho skla nie je práve najnižšia. No a v neposlednom rade je tu objem takejto destilačnej aparatúry.

Sklenené zostavy sa preferujú najmä vo výskume, pretože umožňujú destilovať malé množstvá rastlinného materiálu a vďaka tomu skúmať a optimalizovať rôzne parametre destilačného procesu. Do sklenenej aparatúry za rozumnú cenu sa nezmestí dostatočné množstvo rastlín, aby sme získali zaujímavé množstvo esenciálneho oleja. Tým však nikoho od sklenenej aparatúry neodrádzam :-). Je to len o tom, čo človek od destilácie bylín očakáva. Ak je vašim cieľom preniknúť do tajov destilácie ako procesu, určite zostavu z laboratórneho skla zvážte.

Destilačné zariadenia majú rôzny dizajnrôzne objemy. Cena sa odvíja najmä od objemu zariadenia. Toto je dosť obšírna téma, ktorá sa nedá pokryť v jednom článku. Detailne sa tomu venujeme na kurzoch destilovania rastlín.

Destilátor bylín je istá, a buďme aj uprímní – nemalá, finančná investícia. Avšak jednorazová. Ceny domácich zariadení začínajú zhruba na 400-500€.

Aký veľký destilátor bylín kúpiť? Je potrebné si uvedomiť, že čím menšie zariadenie máte, tým menej rastlín sa do neho zmestí, a tým menšie množstvo esenciálneho oleja získate. Toto sú moje odporúčania:

  • ak chcete destiláciami získať aspoň nejaký esenciálny olej, kúpte si minimálne 5L destilačnú aparatúru. Budete však potrebovať aspoň 0,5 kg rastlín.
  • ak je vašim cieľom vyrábať najmä hydroláty a máte k dispozícii naozaj malé množstva rastlín, postačí aj 3L destilátor bylín. Na začiatok :-D. Pravdepodobne časom predsa len pôjdete do väčších objemov.

Tip! Kde kúpiť destilátor bylín

Asi najčastejšou otázkou účastníkov našich kurzov destilovania je, že kde kúpiť destilátor bylín. Existujú rôzne dizajny prístrojov a každému môže vyhovovať niečo iné.

destilátor bylín

Na obrázku je náš naobľúbenejší typ destilačného zariadenia na výrobu esenciálnych olejov.

Manipulácia s ním je veľmi jednoduchá, pri práci z neho nikde neuniká para, a teda ani drahocenné esenciálne oleje.

Tento destilátor bylín je značka Copper-Pro a v súčasnosti je u destilačných nadšencov pomerne obľúbená. Doručenie destilačného prístroja prebehlo úplne bez problémov. Celá ponuka tu.

Čas

Poslednou väčšou investíciou, pokiaľ ide o destiláciu rastlín, je váš čas. Destilácia je časovo náročnejšia aktivita v rozsahu niekoľkých hodín. 

No zároveň je to pre väčšinu ľudí záľuba, a preto možno čas strávený pri výrobe esenciálnych olejov a hydrolátov brať ako investíciu do seba. 

Chcete počuť dobrú správu? Pri aparatúre nemusíte stáť celé hodiny. Destilácia je voľnočasová aktivita, pozostávajúca z rozmanitých krokov od zberu rastliny, cez ich spracovanie, naplnenie aparatúry, samotnú destiláciu až po ukončenie. Ako to funguje? Pozrite si naše mini inštruktážne video Destilácia bylín.

Kurz destilovania bylín MINI

Výrobu vlastného esenciálneho oleja  a hydrolátu zvládne každý – aj vy!

Ako vyrobiť esenciálny olej – základné kroky

Príprava rastlinného materiálu

Zber levandule
  • zber rastlín v správnom čase je kľúčový, pretože to ovplyvňuje výnos esenciálneho oleja. Vo všeobecnosti sa preferuje zber rastlín počas slnečných dní.

Naplnenie aparatúry

výroba esenciálneho oleja - destilácia
  • destilátor bylín naplníme vodou a rastlinami. Existujú dva základné spôsoby – vodná destilácia, kedy rastliny vkladáme do vody, a parovodná destilácia, kedy sú rastliny umiestnené na site nad vodnou hladinou.

Destilácia

výroba esenciálneho oleja - destilácia
  • zapneme zdroj tepla a začneme zahrievať vodu. Po dosiahnutí bodu varu začne para prechádzať rastlinami a uvoľňujú sa esenciálne oleje. Táto zmes postupuje potrubím až do chladiča, kde sa ochladzuje.

Zber destilátu

výroba esenciálneho oleja - destilácia
  • zmes vodnej pary a esenciálnych olejov v chladiči kondenzuje na destilát v podobe zmesi vody a oleja. Vodnú fázu nazývame hydrolát – obsahuje vo vode rozpustné prchavé zložky z rastlín. Esenciálny olej tvorí olejovú fázu a obvykle pláva na hladine. Na fotografii vidíte esenciálny olej zo saturejky, ktorý mal nádhernú zlatú farbu.

Tipy a rady k výrobe esenciálneho oleja

Ste začiatočník? Začnite lavandinom

Levanduľa je ideálna rastlina na prvé destilácie. Presnejšie levanduľa prostredná, známa tiež pod názvom lavandin.

Prečo práve lavandin? Pretože lavandiny sú najvoňavejšie levandule a produkujú veľa esenciálneho oleja (až do 50 ml na kilogram rastliny).

Okrem toho získate aj nádherný levanduľový hydrolát. Hydrolát s vôňou, ktorá je neporovnateľne intenzívnejšia ako čokoľvek, čo ste si kedy kúpili v obchode. 

Čo sa dá destilovať a koľko esenciálneho oleja sa dá doma vyrobiť?

  • závisí od veľkosti destilačnej aparatúry. Platí jednoduchá rovnica. Čím viac rastlín destilujete, tým viac esenciálneho oleja získate.
  • destilovať možno prakticky čokoľvek. No ak chcete esenciálny olej, musí to byť aromatická rastlina. Aj tak však treba pamätať na základnú vec – každá rastlina produkuje iné množstvo oleja
  • napríklad z ruže doma esenciálny olej nezískate. Rovnako nečakajte esenciálny olej z medovky (no dobre – možno na hladine uvidíte mastný fľak). 
  • destilovať sa dajú aj kuchynské koreniny. Napríklad klinček či škorica. Ale určite to neodporúčam začiatočníkom. 

Budem sa opakovať, no levanduľa je ideálny kandidát :-D. Ako jedna z najvýnosnejších bežných aromatických rastlín vám umožní preskúmať a pochopiť princípy destilácie. Pre malé zopakovanie, trochu prepočtov, koľko oleja možno z levandule očakávať:

  • ak budete destilovať 300 g levandule lekárskej, tak získate maximálne 3 ml levanduľového esenciálneho oleja. To je tenučký prúžok na hladine hydrolátu, ktorý sa prakticky nedá odobrať. 
  • ak budete destilovať 300 g lavandinu, tak získať sa dá 6-15 ml esenciálneho oleja. To už je slušné. Navyše, čím viac rastlín a väčšia aparatúra, tým viac oleja na konci destilácie.

Naučte sa lepšie rozumieť účinkom esenciálnych olejov, aby ste ich vedeli použiť v správnych situáciách, na správny účel a dokázali ich aj zamieňať.

Pozor, nie každá voňavá rastlina dáva esenciálny olej

Bežnou chybou nadšených hobby destilérov je destilácia každej rastliny, ktorá vonia. Alebo každej liečivej rastliny.

Tu je potrebné si uvedomiť, že nie každá voňavá rastlina produkuje esenciálny olej. Esenciálny olej nezískate z orgovánu, trnky, čremchy a ani kvetov ovocných stromov. Zabudnite tiež na esenciálny olej zo sedmokrásky či nechtíka. Tieto rastliny nie sú siličnaté.

A najmä, prosím, nedestilujte každú liečivú rastlinu. U mnohých liečivých rastlín ich terapeutický efekt súvisí s látkami, ktoré majú veľkú molekulovú hmotnosť. To znamená, že nie sú prchavé, a teda sa nedajú získať destiláciou. 

Pri destiláciách stavte (aspoň spočiatku) na známe a osvedčené siličnaté rastliny. Sú to najmä rastliny z čeľade Lamiaceae (hluchavkovité), kam patrí mnoho na pohľad “chlpatých” záhradných byliniek. Pre lepšiu predstavu si pozrite fotografie levandúľ.

Ktoré iné rastliny destilovať?

Okrem levandule sú ďalšími vhodnými rastlinami na prvé destilácie mäta, tymián či šalvia. Tu však rátajte s tým, že výťažok oleja je menší (medzi 0,5 až 1%).

To môže v praxi znamenať mastný fliačik na hladine hydrolátu :-D, ktorý sa nedá odobrať. Platí to obzvlášť v prípade, že destilujete malé množstvo rastlín (menej ako 0,5 kg).

Niečo na zamyslenie. Hoci destilovať možno prakticky čokoľvek, malo by to dávať zmysel. Ak rastlina neobsahuje esenciálny olej, výsledkom destilácie bude len hydrolát. Tu je však na mieste otázka, na aký účel hydrolát použijem, ak o ňom nič neviem?

Rastliny vo všeobecnosti destilujeme buď kvôli vôni a/alebo terapeutickému účinku. U mnohých liečivých rastlín hydrolát nemá atraktívnu vôňu, esenciálny olej neobsahujú a za liečivé účinky sú zodpovedné vysokomolekulové látky, ktoré destiláciou neprejdú. Je nezodpovedné a nesprávne pripisovať hydrolátom automaticky účinky liečivých rastlín. To platí napríklad pre sedmokrásku či pestrec mariánsky.

Nie je jedno, kedy rastliny zbierate

Čas zberu rastlín na destiláciu je nesmierne dôležitý. Odhaľujú to analýzy zloženia olejov po destiláciách. Tu je jeden príklad:

  • tymiánový olej z rastliny Thymus vulgaris ct. tymol je výnimočný antibakteriálny olej, vhodný napríklad pri respiračných ochoreniach. Za svoje účinky vďačí obsahu zlúčeniny zvanej tymol.
  • hoci tymián môžeme teoreticky destilovať kedykoľvek (ak má rastlina zelené listy), výsledný olej však nebude mať vždy rovnaké zloženie! 
  • napríklad tymiánový olej zo zberu na jar obsahuje len 30% tymolu. Látky, ktorá patrí medzi najdôležitejšie, pokiaľ nám záleží na terapeutických účinkoch oleja. Ak však rastlinu zozbierame na jeseň, obsahuje až 60-70% tymolu

Na základe toho je jasné, že je nevyhnutné nielen zbierať správnu časť rastliny, ale aj v správnom čase. Znalosti sú kľúčom k úspechu. A preto skúmajme, hľadajme odpovede a učme sa.

Dodatočné tipy a triky

  • používajte iba kvalitné rastlinné materiály;
  • uistite sa, že destilátor bylín a všetko vybavenie je čisté;
  • hydroláty sú vodné roztoky a často ich kontaminujú baktérie alebo plesne. Hydrolát zbierajte do vydezinfikovaných nádob a celkovo pracujte čo najsterilnejšie.
Kurz destilovania bylín MINI

Výrobu vlastného esenciálneho oleja  a hydrolátu zvládne každý – aj vy!

Komentáre